Hamnkapacitet i Fårösund säkrad åt Försvarsmakten

Hamnen i Fårösund köps av Fortifikationsverket för 20 miljoner kronor enligt undertecknat förvärsavtal daterat den 20180115 med säljaren Fastighets AB Bunge Kronhagen

Avtalet gäller under villkor att regeringen ger sitt medgivande, en process som nu inleds.
 
- Vi har nu tecknat avtal om köp av hamnen i Fårösund, även kallad Marinvarvet, säger Urban Karlström, GD Fortifikationsverket. Vi har därmed lyckats säkra Försvarsmaktens uttalade verksamhetsbehov under villkoret att regeringen ger sitt godkännande. Staten har då rådighet och kontroll över två hamnar på Gotland, Kappelshamn och Fårösund.

- Jag är glad över att förhandlingarna om hamnen i Fårösund nu är i mål, säger Peter Sandwall, generaldirektör i Försvarsmakten. Tillgång till kritisk infrastruktur stärker vår försvarsplanering. Vi får nu ytterligare möjligheter och handlingsfrihet vad gäller den militära närvaron på Gotland.

- Efter tillträdet återstår att se över behovet av investeringar i form av infrastruktur och verksamhetsanpassningar för att kunna få till en hamn som motsvarar vad Försvarsmakten behöver, kommenterar GD Urban Karlström.

Avtalet om hamnen avser de tre fastigheterna Gotland Bunge Kronhagen 3:69, Bunge Kronhagen 3:70 och Bunge Kronhagen 3:71. Förvärvet kräver enligt avtalet regeringens godkännande senast den 16 april. Hamnen övertas i så fall den 30 april 2018.
 
För ytterligare kommentarer kontakta:
 
Johan Danielson, pressekreterare, Fortifikationsverket 010-44 44 299
Philip Simon, presschef, Försvarsmakten 08-788 88 94

 

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår