Avyttring

När Försvarsmakten säger upp ett avtal med Fortifikationsverket är det vår uppgift att avyttra fastigheten. Det gör vi på olika sätt beroende på vilken typ av fastighet det handlar om. Det kan innebära sanering och återställning, förädling, försäljning, rivning eller överföring till annan myndighet.

 

Vår avyttringsprocess börjar med att vi får en anmälan om uppsägning från Försvarsmakten. Avyttringen av fastigheten sker då i tre steg i enlighet med förordning (1996:1190) om överlåtelse av statens fasta egendom, m.m.

 

Överföring

Det första steget i en försäljningsprocess är att göra en bedömning om fastigheten ska överföras till någon annan myndighet. Det kan bli aktuellt om en annan myndighet kan skapa samhällsnytta utifrån sitt regeringsuppdrag. Till exempel Trafikverket för bättre infrastruktur, Naturvårdsverket för att säkra medborgarens tillgång till naturvärden eller Statens fastighetsverk för att bevara våra kulturvärden.

 

Försäljning till kommun vid samhällsändamål

I andra hand undersöker vi om kommunen behöver fastigheten för samhällsändamål, till exempel för att bygga en skola.

 

Försäljning på öppna marknaden

I det fall varken annan myndighet eller kommun har behov av fastigheten säljs den slutligen på den öppna marknaden. Vi annonserar då i dagspress och på vår webbplats.

 

Förädling

När en försvarsanläggning ska avyttras handlar det normalt om att riva eller gjuta igen anläggningen och återställa marken. Men sedan några år tillbaka undersöker vi möjligheten att anpassa anläggningarna så att de passar till annan verksamhet.

Fortifikationsverket

Telefon: 010-44 44 000

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Jag förstår