Gå till innehåll

Första skottet på ”nya” T-banan i Sollefteå

Soldat ligger ner och siktar med automatgevär mot en skjutbana.

T-banan i Sollefteå. Foto: Försdvarsmakten

Den så kallade T-banan vid Tjärnmyrans skjutfält i Sollefteå har rustats upp för drygt 20 miljoner kronor av Fortifikationsverket och nu har den tagits i bruk efter ett års byggtid.

Första skottet på den ”nya” T-banan sköts av I 21:s regementschef överste Jonas Karlsson med ett prickskyttegevär (PSG).

T-banan på Tjärnmyrans övnings- och skjutfält är känd för generationer soldater på gamla I 21. När dåvarande I 21 avvecklades år 2000 minskades antalet skjutplatser till 15. T-banan har alltjämt varit i bruk och bland annat använts av Hemvärnet under åren som gått sedan dess, men i begränsad omfattning.

I och med att I 21 återupprättades 2022 blev behovet av en större skjutbana påtaglig och ett av de första besluten av regementschefen för ”nya” I 21 överste Jonas Karlsson var att uppdra till Fortifikationsverket att rusta upp, uppgradera och bygga ut T-banan.

Nu är det arbetet färdigställt. För drygt 20 miljoner kronor har T-banan byggts ut från 15 till 40 skjutplatser, skyttepaviljongen har breddats och kulfånget har försetts med tak för att möjliggöra verksamhet året runt, det vill säga även på vintern.

För att utöka möjligheterna till verksamhet även under den ”mörka” årstiden” har nya belysningspunkter installerats som lyser upp hela T-banan.

Det har varit ett intensivt arbete och vi är mycket nöjda med slutresultatet, säger skjutfältsofficeren Bengt-Arne Söderström när han inspekterar den ”nya” T-banan tillsammans med sina kollegor inför premiärskottet.

En av de största nyheterna för T-banan är att man infört måltavlor med automatisk akustisk mätning.

Tack vare den här tekniken effektiviserar vi verksamheten väsentligt för utbildningen av våra skyttesoldater, konstaterar regementschefen överste Jonas Karlsson.

För övrigt var det regementschefen som fick äran att skjuta den första serien på T-banan efter att den tidigare validerats och godkänts.

Hur det gick? Med beröm godkänt för regementschefen med en serie om fem skott från 100 meter med ett prickskyttegevär (PSG) med en fin och samlad träffbild.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 juli 2024