Gå till innehåll

Välkommet tillskott på P 18 invigt

Två militärer och två civila personer klipper ett gult och blått band. I bakgrunden står många människor och ser på.

Foto: Försvarsmakten

I förra veckan invigdes en ny kasern på P 18 på Gotland. Kasernen är av typen FORTV typkasern, som kommer att användas även vid andra nybyggnationer.

Sedan försvarsbeslutet 2015 har Fortifikationsverket genomfört omfattande förberedelser och nybyggnationer på Tofta skjutfält. Redan två timmar efter invigningen höll överbefälhavare Micael Bydén möte med Försvarsmaktens förbandschefer i den nya kasernen.

Överbefälhavaren och två militärer hälsar med en honnör utanför en byggnad i trä.

Överbefälhavaren Micael Bydén på plats på invigningen. Foto: Försvarsmakten

Området består av runt 15 byggnader om sammanlagt 30 000 kvadratmeter varm- och kallyta samt 130 000 kvadratmeter hårdgjord yta. Här finns bland annat motionshall, kontorslokaler, verkstäder, garage, skärmtak och spolhall. Hållbarhet är en betydelsefull aspekt med bland annat solceller, bergvärme och system som omhändertar och återanvänder regnvatten.

Den nya kasernen, som fått namnet Gunnfjaun, är en viktig förutsättning för värnpliktsutbildningen vid P 18 och har plats för 240 värnpliktiga. Under de 18 månader som bygget har pågått har antalet värnpliktiga vid P 18 ökat från 40 till 130. Redan i juni 2025 har dock den nya kasernen blivit för liten och därför har beslut tagits för att bygga en andra kasern intill Gunnfjaun.

Träfasad med ordet "Gunnfjaun".

Namnet Gunnfjaun kommer från Gutasagan. Foto: Försvarsmakten

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 augusti 2024