Gå till innehåll

Byggnad på P 18 vinner arkitekturpris

Multifunktionsbyggnad Gotland

Foto: Försvarsmakten

Robusthet och funktion har varit ledorden för multifunktionsbyggnaden på Gotlands regemente som idag tilldelades Region Gotlands arkitekturpris 2024.

Fortifikationsverket utlyste 2016 en arkitekturtävling i samband med uppförandet av det nya regementet på Gotland. Där ingick multifunktionsbyggnaden, en byggnad som skulle möta en rad olika verksamhetsbehov.

Tävlingsförslaget från arkitektfirman CF Møller, med mottot "kamouflage", vann och resulterade i byggnader och anläggningar där arkitektur, landskap och verksamhetens krav integrerades på ett genomtänkt sätt. Genom att bevara och komplettera vegetationen har områdets naturliga och kulturella drag kunnat bibehållas. Slutbesiktning av entreprenaden skedde i oktober 2020.

Det var med spänning vi såg fram emot hur multifunktionsbyggnaden skulle fungera i praktiken, när den togs i bruk av verksamheten. Efter en tids användning visar byggnaden att den är både funktionell och robust nog att möta kundens behov. Verksamheten och vår driftorganisation har bidragit till att vi, i vidare byggnationer, har finslipat produkten för att bli ännu bättre, säger Per Falkgren projektledare på Fortifikationsverket.

Regions Gotlands motivering:

Den nya anläggningen på P 18 står i ett landskap som är både avskilt och exponerat, ett möte mellan karg natur och strategisk funktion. Byggnaden anammar sitt sammanhang med en varsam men distinkt arkitektonisk närvaro som reflekterar den omgivande miljöns råhet och skönhet. Genom en genomtänkt materialitet och formgivning visar byggnaden respekt för platsens historia och kultur, samtidigt som den bidrar till det moderna samhällets behov.

Arkitekturen är ett utmärkt exempel på hur man kan förena estetik och funktion, samtidigt som den aktivt förbättrar den gestaltade livsmiljön. Byggnaden blir en påminnelse om arkitekturens betydelse i vardagen och för de som dagligen verkar här, där både det praktiska och det estetiska samspelar för att skapa en hållbar och inspirerande arbetsplats.

Inblandade personer står på rad med diplom och blommor i händerna.

Från vänster: Andreas Unger ordförande miljö- och byggnämnden, Dan Rasmussen P 18, Niklas Palmqvist Fortifikationsverket, Patrik Lindkvist PEAB och Jessica Svännel regionarkitekt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
21 oktober 2024