”Vi har sparat över en tredjedel av utsläppen av växthusgaser”

Renovering av kajerna i örlogshamnen, Karlskrona, pågår för fullt. Foto: Camilla Granström/Försvarsmakten
I nästan ett år har arbetet med att renovera kajerna och bygga en ny ubåtspir i örlogshamnen i Karlskrona pågått. Projektet har blivit ett lysande exempel på hur ett gott samarbete kan sänka klimatavtrycket rejält.
I samarbete med entreprenören Skanska har Fortifikationsverket valt alternativa metoder och material och sparat över 3700 ton Co2e jämfört med den första prognosen – en sänkning med 36%!
En stor del av Sveriges klimatavtryck kommer från byggbranschen och Fortifikationsverket är just nu en av landets största byggaktörer. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att minska utsläppen av växthusgaser, även om vi ska bygga mycket, stort och fort, säger Morgan Pettersson, hållbarhetschef på Fortifikationsverket.
Anledningen till nybyggnationen är att den nya ubåtstypen A 26 kräver en ny pir. Övriga renoverings- och underhållsarbeten beror på att den tekniska livslängden för vissa kajkonstruktioner har uppnåtts.
Tätt samarbete för hållbara lösningar
Flera av kajerna i Fortifikationsverkets bestånd runt Sveriges kustlinje står inför renovering och upprustning. Därför har ett nätverk med deltagare från Försvarsmakten och Fortifikationsverket bildats, som ska utbyta erfarenheter.
Det går inte att överskatta hur viktigt det är med samverkan med entreprenören tidigt i processen, och att det finns ett givande och tagande i dialogen. Till exempel kunde Skanska rekommendera oss att genomgående använda samma dimension på spont/pålar än ett flertal olika dimensioner som projekterats, då behövdes bara en maskinpark istället för flera. Då blir det enklare, mer flexibelt, billigare och bättre kvalitet, säger Peter Jonasson, projektledare på Fortifikationsverket.
Vad är koldioxidekvivalenter (Co2e)?
Olika växthusgaser har olika påverkan på klimatet. För att få ett enhetligt mått på klimatavtrycket räknar man om de olika utsläppen till motsvarande effekt som koldioxid. Det kallas koldioxidekvivalenter.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 mars 2025