Säkerhetskultur
En stark säkerhetskultur innebär att säkerhetsaspekterna får ta plats i vardagen och återspeglas i människors beteenden.
För att detta ska vara möjligt krävs att cheferna är genuint engagerade i säkerhetsarbetet. När cheferna är engagerade smittar detta av sig på medarbetarna. En bra säkerhetskultur kräver teamwork och berör alla.
Det krävs även återkommande utbildningsinsatser; en utbildningsinsats i oktober, kan vara bortglömd i januari. Att det är enkelt att säkerhetsrapportera är också en förutsättning för att organisationen ska kunna vara på tå.
Säkerhetsrapportering
Det finns en del felaktiga föreställningar om säkerhetsrapportering, till exempel att det är komplicerat och att den måste vara omfattande. Vi tror tvärtom att det är viktigt att det är enkelt så att det faktiskt blir av.
En annan föreställning är att den som rapporterar in en händelse har ansvaret för att den är viktig. Om du har sett något som inte är som det brukar, eller som du tycker verkar säkerhetsmässigt konstig - rapportera in det, hellre en gång för mycket än en för lite. Säkerhetsrapporter används för att lägga pussel och hitta mönster och där kan även små händelser ha betydelse. Din pusselbit kan vara avgörande.
Att vi som myndighet får ta del av brister, fel, iakttagelser och risker som uppmärksammas i verksamheten är ovärderligt för att vi hela tiden ska kunna ha ett aktuellt säkerhetsskydd. En viktig aspekt när det gäller säkerhetsrapportering är att ingen skam eller negativ sanktion får drabba medarbetare som omedvetet orsakar en säkerhetsincident.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 oktober 2024