Han leder myndighetens Natoarbete
Mikael Widelund är pansarofficeren som valde att bli chef för Fortifikationsverkets Natoenhet. Korta beslutsvägar, intressanta arbetsuppgifter och bra kollegor lockade. Nu leder han ett intensivt arbete där Fortifikationsverket ska integreras med Natos processer. Samtidigt bygger han upp sitt nya team.
Det är drygt ett år sedan Mikael Widelund började på Fortifikationsverkets huvudkontor i Eskilstuna. Även om Mikael har lång erfarenhet från Försvarsmakten, som är en nära partner till Fortifikationsverket, var myndighetens uppdrag att utveckla och förvalta Sveriges försvarsfastigheter till stor del ny för honom.
Jag började min karriär inom Försvarsmakten i början av 90-talet på P 10 i Strängnäs. Jag har sedan dess haft förmånen att ha flera intressanta och utmanande befattningar inom Försvarsmakten. Bland annat som bataljonschef och återuppstarten av nationell försvarsplanering vid den dåvarande Armétaktiska staben. Nu senast innan jag började på Fortifikationsverket var jag ställföreträdande chef för Operationsledningens planeringsavdelning (J 5) med ansvar för internationella samarbeten och operationer.
För lite mer än ett år sedan valde jag att söka mig vidare inom försvarsfamiljen och jag lockades av Fortifikationsverkets mycket intressanta uppdrag och tillväxt. Jag hade även hört gott om Fortifikationsverket från kollegorna inom Försvarsmakten. Närheten till arbetsplatsen lockade också. Efter 30 år slipper jag pendla till jobbet.
Den nystartade Natoenheten företräder Fortifikationsverket i Natofrågor och arbetar med intern samordning, utveckling och planering. Vi bedriver också omfattande samarbete och samverkan med andra försvarsmyndigheter och länder för att bygga ett fungerande nätverk. Under de kommande åren ska enheten byggas upp och förstärkas. Redan nu har personer som ska arbeta med värdlandsstöd, kommunikation och utbildning anställts.
Vi kommer att söka personer som ska arbeta med Natos investeringsprogram (NSIP) och som kundansvariga gentemot våra partner i alliansen. Det handlar om individer som har erfarenhet av att samordna projekt inom fastigheter och bygg, goda språkkunskaper, erfarenhet av försvarssektorn och social kompetens.
Som medlem i Nato kommer Sverige att ställas inför förändringar och anpassningar för att fullt ut kunna samarbeta inom Nato. En förändring som även kommer att påverka Fortifikationsverket.
Vi förväntar oss en ökad verksamhet redan vid inträdet. Därefter kommer det att ta flera år att växa in vår nya roll och få Nato att bli en integrerad del av vår verksamhet.
Fortifikationsverket fortsätter att växa i takt med att totalförsvaret växer och vi välkomnar nya kollegor varje vecka. Vill du bli en av dem?
Håll koll på drömjobbet!
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 mars 2024