Gå till innehåll

Artificiell intelligens (AI) och Internet of things (IoT)

AI och IoT medför stora möjligheter, men också stora risker.

Personer skriver en promt i en AI-app.

Foto: Mostphotos

Genom den snabba utvecklingen och förbättringen av AI-verktyg blir det allt svårare att skilja mellan autentiskt och fabricerat material. Detta kan utnyttjas i exempelvis desinformationskampanjer och påverkansoperationer. Hotaktörer utvecklar ständigt sina förmågor och genom AI sänks trösklarna medan lägstanivån höjs. Aktörer som har en förhållandevis liten förmåga idag, kan imorgon ha förmåga att utföra mer komplexa handlingar med hjälp av AI-stöd.

Automatisering kan tillsammans med AI användas för att snabba upp processen för cyberinhämtning eller för att hitta den svagaste länken i ett system eller en verksamhet. Chattbottar som baserar sina svar på mönster och sannolikheter som har hämtats från stora mängder data, ger också snabba svar och lösningar på problem inom många och vitt skilda områden.

Tänk på!

  • All information som du laddar en chattbot med lagras, oklart var eller hur säkert.
  • Chattbottars kunskap är begränsad till den senaste uppdateringen, vilket innebär att den kan ge felaktig eller föråldrad information.
  • Hotaktörer kan bryta sig in och stjäla information.
  • Ange aldrig information som har ett högt skyddsvärde i en chattbot.

Internet of things

Robotdammsugare på ett kakelgolv.

Foto: Mostphotos

IoT, eller sakernas internet, är fysiska objekt som är byggda för att ansluta till och utbyta data med hjälp av internet. Exempel på IoT-produkter är självkörande bilar, robotdammsugare, kylskåp och klockor, men det kan också handla om industriell utrustning och smart infrastruktur.

IoT-produkter är utrustade med kameror och mikrofoner och styrs via nätet. En robotdammsugare har till exempel röstaktivering och en kamera som registrerar omgivningen. Produkternas säkerhetsbrister kan dock utnyttjas av kriminella för att få obehörig åtkomst och kontroll.

Produkterna delar också enorma mängder information som skickas till molnet och data som samlas in kan användas, delas eller säljas för kommersiella eller skadliga ändamål, utan användarens vetskap eller samtycke. På så vis kan personlig eller till och med skyddsvärd information hamna i orätta händer.

Informationen om oss och våra liv, vanor och kontakter är mycket värdefull. Summan vi betalar för en produkt är ofta bara en bråkdel av det faktiska priset. Genom att förstå ditt digitala värde är du ett steg på vägen till ett bättre säkerhetsmedvetande.

Tips!

  • Fundera över om dina IoT-produkter måste vara anslutna till WiFi.
  • Koppla bort enheter från WiFi när de inte används.
  • Håll din router och dina smarta enheter uppdaterade och använd smarta lösenord.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 oktober 2024