I stark tillväxt drar Vikesh de stora penseldragen
Vikesh Kara har en bakgrund som systemutvecklande IT-konsult inom bland annat tillverkningsindustrin. När han bytte konsultuppdragen mot jobbet som systemutvecklare på Fortifikationsverket fick han snabbt en roll där han på olika sätt kunde påverka, förbättra och driva IT-utvecklingen inom myndigheten.
De senaste åren har Vikesh haft rollen som lösningsarkitekt. Ett viktigt uppdrag eftersom Fortifikationsverket växer och utvecklas i snabb takt. Det är det försämrade omvärldsläget och upprustningen av totalförsvaret som ställer nya och högre krav på myndighetens verksamhet. I takt med detta ökar behoven av smarta IT-lösningar. Framförallt inom den IT-säkerhetstekniska sidan.
Det är spännande att få vara med på resan att bygga IT-lösningar som ska leva upp till och fungera i säkerhetsklassade miljöer där informationen omfattas av säkerhetsskyddslagen, berättar Vikesh Kara.
Fortifikationsverkets IT-verksamhet är inne i ett utvecklings- och förändringsarbete vilket innebär att det traditionella arbetet med drift, support och förvaltning ska gå mot samverkan och fokus på värdeskapande initiativ, applikationer och verksamhetsutveckling.
Som lösningsarkitekt är jag med och drar de stora penseldragen. Jag tittar på hur saker och ting ska hänga ihop i vår IT-miljö. Det gör jag såklart tillsammans med mina kompetenta kollegor. Vi jobbar väldigt tight och oavsett vilket projekt man är med i så träffar man en eldsjäl.
Vikesh ingår i ett virtuellt forum inom myndigheten där medarbetare med olika kompetenser inom IT samlas för att ta sig an de förändringar som sker i myndighetens IT-landskap.
Vår uppgift är att ge råd vid exempelvis inköp av plattformar eller mjukvara som påverkar vår IT-miljö. Vi kan rekommendera att gå en viss väg för att säkerställa att det vi upphandlar passar med Fortifikationsverkets IT-strategi, uppfyller säkerhetskraven och går att förvalta med befintlig kompetens, säger Vikesh Kara.
I fokus för IT-enhetens arbete står medarbetarnas behov. Behoven kan se väldigt olika ut eftersom medarbetarna är många och samtliga använder något av de många olika IT-system som behövs för att uppfylla myndighetens uppdrag – att se till att försvaret har väl fungerande anläggningar, mark och lokaler för sin verksamhet samt ingå i landets krisberedskap.
På IT-enheten arbetar vi för att vara en nära partner till verksamheten och ett stöd till våra medarbetare, vilket i förlängningen bidrar till Sveriges totalförsvarsförmåga. Det känns viktig för mig, avslutar Vikesh.
Bli en av oss!
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 15 juli 2024